Здравейте приятели,

Вие се намирате в местенцето, където ние семейство Захариеви – Стефи, Добри, Деси и Ели, решихме да разказваме за нашите пътешествия. Блогът ни е нов, едва прохожда, защото сега се роди идеята за неговото създаване провокирана от Деси, нашата по-голяма дъщеря, която беше на 6 г. и 9 м., когато създадохме блога и беше изключително впечатлена от последното ни пътешествие и местата които видяхме.

Иначе историята ни е дълга, цели 16 г., а пътешествията са нашето хоби. Имахме една малка двуврата количка, с която обиколихме цяла България. След това се родиха прекрасните ни момичета, подобрихме автопарка и продължихме заедно своите пътешествия. И двете бяха по на 40 дни, когато се включиха в приключенията на четири колела.

За съжаление, нямаме време и възможност да опишем всички прекрасни кътчета на които сме били през годините, за това ще започнем с последното ни пътешествие из прекрасната ни Родина, което както казах провокира създаването на този блог и първия ни пътепис.

сем. Захариеви



сряда, 30 април 2014 г.

Септемврийска почивка, о. Тасос, Гърция


Всяка година от както имаме деца ходим два пъти на море за по 7-10 дни, веднъж в началото на лятото и още веднъж през септември. Септемврийското ни море от 7 г. е „гръцко“, както го наричаме. Ходим в едно селце Вурвуру на п-в Ситония, с хубави малки семейни къщи – хотели, на първа линия, градините им свършват в морето. Прекрасно е за семейства с малки деца, препоръчвам. Спестяваш си носенето на безбройните кофички, лопатки, лодки, пояси и други плажни принадлежности. Морето е чисто, спокойно, плитко и топло. Децата са на плажа и във водата по цял ден, а ние пием коктейлчета на сянка и ги наглеждаме.
Тази година, обаче решихме да разнообразим и да посетим и о-в Тасос. И така на 31 август 2013 г. се отправихме за там. Предварително имахме резервация в хотелче от същия тип, които предлагат студия, на плажа са, с хубава градина и барбекю. Винаги сме ходили с компания, децата се забавляват, мъжете правят скарата, а жените гледаме морето с коктейл в ръка. Мда, построили сме комунизма J

Решихме да минем през граничен пункт Илинден, защото пътя от там изглеждаше най-пряк. Пътят беше спокоен, нямаше никакво натоварване, на самия пункт имаше 2 коли, минахме бързо и поехме за Керамоти, за да се качим на ферибота за Лименас (главния град на о. Тасос).
Качихме се на ферибота, за децата беше страхотно преживяване, защото за първи път се возеха на ферибот. Пътувахме около 30-40 мин. Чайките летяха толкова ниско, че грабваха храната директно от ръцете на пасажерите.
Хотелчето ни се казва Студио Катерина и е близо до град Принос.
Разкошна градина, с детски люлки, катерушки и места за забавление на малки и големи :)
Основната ни задача беше да се къпем в морето, да се излежаваме на плажа и да почиваме, но все пак решихме, че има интересни места, които искаме да разгледаме, така че посетихме и градовете Панагия, Агора, Лименас, ходихме и в едно прекрасно планинско селце, мисля че се казваше Неа Микрос.
О. Тасос, типичното гръцко спокойствие, хората усмихнати, доволни, сякаш времето е спряло, никой не бърза за никъде. Столицата запазила своя достолепен облик с руините от античния град, светилищата на Дионисий и Артемида, храмът на Атина, античния театър, археологическия музей като всичко това се вписва прекрасно в съвременния град.
Рафинерията за зехтин в Панагия, където видяхме как се е произвеждал зехтина в миналото и сега. Прекрасно градче с малки бели къщички и каменни покриви, с тесни криволичещи улички, малки магазинчета, кафенета и таверни.


Фонтанът на влюбените.
Мраморната мина, която видяхме някъде по пътя между Лименас и Панагия.






Островът като цяло е доста каменист и основно се отглеждат кози. Вдигаш глава и виждаш голям хълм по който пъргави кози и малки козлета се катерят по стръмните планински склонове. Райско място, приказно красиви заливи с малки ивици от пясък, на много места дори не са достъпни.



 
Най-интересното за децата беше разнообразния морски животински свят. С голи ръце и подръчни уреди успяха да уловят октопод, сепия, морски звезди, морски краставици и много миди. Целия плаж се събираше да гледа нашият малък морски аквариум в надуваема лодка.
Нашите смели морски откриватели :)